Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] Logi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Piszę powoli grę i generalnie wszystko jest oparte o bazę danych, ale myślę jak zrobić z logami.

Co będzie bardziej ergonomiczne?

A)Zapisywać wszystko do posegregowanych plików .log

B)Do bazy

No do bazy najprościej niby, z tym, że nie wiem czy to jej zbyt nie będzie obciążać. I co byłoby szybszym rozwiązaniem. Oczywiście jeśli coś z gry wyjdzie to serwer by miał SSD, tylko myślę czy się nie zajedzie?

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

@up

co Ty za głupoty siejesz, jakie alternatywne silniki? Jaką odpowiednią strukturę? Do logów?

Jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz lepiej.

Najbardziej powszechnym rozwiązanie jest, jak sam napisałeś, przechowywanie tego w plikach .log, czyli w zwykłych plikach

tekstowych i ja też bym taki sposób wybrał. Jeśli logujesz jakieś wrażliwe dane i boisz się o bezpieczeństwo to wystarczy jedna tabela w bazie danych i tyle.

Opublikowano

Czyli ty (jakiś random) zarzucasz mi, że nie mam odpowiedniej wiedzy? heheuehuehue

Alternatywne silniki: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/storage-engines.html

Tak struktura to m.in. id, date, module, errorType, data Zależnie od sposobu w jaki będziesz dodawać te logi możesz dodać dodatkowe pola lub niektóre usunąć.

Nierelacyjne bazy danych: sqlite

Jeśli logujesz jakieś wrażliwe dane i boisz się o bezpieczeństwo to wystarczy jedna tabela w bazie danych i tyle.

A jaka jest niby różnica w bezpieczeństwie pomiędzy plikami a bazą danych? Widzę, że kolega ma niewielką wiedzę i stara się zabłysnąć wyzywając innych.

Opublikowano

Lubię takich chłopków roztropków jak Ty, którzy myślą, że pozjadali kilka rozumów i szpanują na forach swoją pseudo-wiedzą.

Nie wiem do końca jak jest w Twoim przypadku, ale podobnie się zapowiadasz z tego co widzę na forum, nic nie wnoszące posty w prawie każdym temacie.

A ja nikogo nie wyzywam, tylko odpisuje jak widzę,że ktoś głupoty pisze. Oczywiście każdy się może pomylić, bo wszyscy się mylą. Ale kluczem jest się nie wypowiadać, jak się nie wie do końca o co chodzi.

I wyobraź sobie, że ilość postów na forum nie jest wprost proporcjonalna do wiedzy :) także taki "random" może okazać się programistą z 10 letnim doświadczeniem, pracującym dla Google.

Szczycisz się swoją wiedzą na prawo i lewo, a dwa Twoje posty w tym temacie pokazują, że nie jest aż tak kolorowo:)

Mówisz coś o alternatywnych silnikach ,zrozumiałem, że chodzi o silniki baz danych, bo na końcu piszesz żeby szukać pod hasłem "nierelacyjne bazy danych".

A w drugim poście dajesz link do typów tabel w MySQL WTF? Co mają ze sobą wspólnego typy tabel w MySQL i nierelacyjne bazy danych?

Log to zazwyczaj zwykła wiadomość więc wystarczy domyślny typ tabeli jeśli nie jesteśmy zorientowani w temacie,a tak na prawdę to wystarczyłby najbardziej podstawowy bez żadnych bajerów.

Oczywiście masz racje, że można dodać sobie jakieś dodatkowe pola do tabeli z logami jeśli nam to potrzebne.

Problem z plikami jest taki, że jeśli ktoś nie potrafi albo nie chce nadać odpowiednich praw dostępu do pliku to będzie go można łatwo podejrzeć z poziomu przeglądarki.

Przechowywanie tego w bazie danych jest jednak trochę bezpieczniejsze, zwłaszcza gdy ktoś jest początkującym.

I takie mało pytanko na koniec , od kiedy SQLite to nierelacyjna baza?

Opublikowano

No musisz przyznać, że SQLite jednak nie ma tylu narzędzi co MySQL.

No właśnie jest bezpieczniejsze dla początkujących, a w rzeczywistości możliwe, że nawet mniej. (Bazę wyciągasz za pomocą błędu na stronie, a żeby wylistować pliki z logami trzeba już włamać się na serwer)

Nie chodziło mi random jako ilość postów tylko, że po prostu nic o mnie nie wiesz, tak samo jak ja o tobie.

Storage engines - silniki przechowywania

alternative engines - alternatywne silniki [przechowywania]

Tak można mieć logi czysty tekst, ale po co takie? Zapisując dane do bazy, przy czym w oddzielnym polu pisać nazwę modułu i czas. Później łatwo jest przeglądać takie logi.

"Aha błąd wystąpił w piątek koło 15" Jedziesz wyszukiwanie w bazie i spoko

"jakiś bug jest w module z logowaniem" znów zapytanie do bazy "where module=login"

życie staje się prostsze...

Myślę, że temat już został wyczerpany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...